Anasayfa Arama ENES MENÜ TEST Üye Girişi Üye Ol İletişim
TKDCD

 

Yaşadığımız en büyük felaketlerden biri olan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi nedeni ile acılarımızı paylaşıyor ve yaralarımızı sarmak için çalışmalarımızı tüm ulusumuz ile birlikte sürdürüyoruz.

Gerek branşımızın bayrak taşıyıcı derneği olarak, gerekse kamu yararı statüsünde bir sivil toplum kuruluşu olarak ilk günden itibaren kalp ve damar cerrahisi camiası adına elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bunları sizlerle bilgilendirme amaçlı paylaşmayı bir görev olarak görüyor, sizlerden gelecek ihtiyaç ve öneriler doğrultusunda daha fazlasını yapmak için hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz.

Depremin hemen sabahında olayda etkilenen bölgelerdeki meslektaşlarımıza TKDCD yönetimi olarak doğrudan ve dolaylı olarak ulaştık ve kendi durumları ve depremin büyüklüğü ile ilgili bilgileri il bazında almaya çalıştık. Bölgedeki üyelerimizin kendilerinin hayatta ve sağlıklı olmaları yaşadığımız büyük acı içinde bir nefes alabilmemizi sağlarken, ailesinden kaybettiği yakınları olan üyelerimiz ile acılarını paylaşmaya çalıştık.

Yine aynı gün sabahı bölgeye kurumları aracılığı ile veya gönüllü giden üyelerimiz, veya dolaylı gelen haberler ile yapmamız gerekenleri belirlemeye çalıştık. Gelen bilgilerin afetin büyüklüğünü iyice ortaya koyması nedeniyle yapabileceklerimiz konusunda hızlı bir şekilde yol haritası belirledik. Kendisi de bir Antakya’lı olan ve birçok yakını depremden etkilenen Doç. Dr. Macit Bitargil’in çok yapıcı katkıları ve yol göstericiliğine teşekkür ediyoruz.  İstanbul Valiliği ve AFAD’ın bilgisi ve onayı ile ilk kafilemiz için hazırlıklara başladık. Pegasus’tan sağlanan özel uçak ile 22 TKDCD üyesi beraberinde 10 kişilik grup ile 32 ton yiyecek, çadır, battaniye, sağlık malzemesi ile yola çıktı, Adana üzerinden Antakya’ya ulaştı ve Kışlasaray bölgesindeki Atatürk Park alanında TKDCD sağlık alanını kurdu. İlk kafilemizden 4 arkadaşımızda Adana Seyhan Devlet Hastanesi’nde kalp ve damar cerrahı ihtiyacı olması nedeni ile orada görev yapmaya başladı. TKDCD Sağlık Alanımızda ilk yardım, ilaç yardımı, soğuktan korunmak için barınma ihtiyacı, enkazdan çıkarma faaliyetlerinde ilk müdahale gibi birçok önemli yardımlar gerçekleştirildi. Henüz afet sonrası ilk günler olması nedeni ile kalp ve damar cerrahisi uzmanı, asistanı ve hemşiresinden oluşan ekibimiz günlük ortalama 100 hastamıza hizmet vermeye başladı.

Yapılan görüşmeler sonrası “Girişimci Eczacılar Derneği” TKDCD sağlık alanında mobil eczane kurup acil ve günlük ilaç desteği sağladı. Bu alanda Beşiktaş grubu da bizimle koordinasyon altında yemek hizmeti sundu.

Cumartesi gecesi 2. TKDCD gönüllü grubu UMKE deneyimi olan Prof. Dr. Deniz Göksedef başkanlığında Antakya’ya ulaştı ve Pazar günkü devir-teslim sonrası 1. Ekibimiz İstanbul’a döndü. Afetin ilk etkilerinin atlatılabilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı ile görüşülerek, mevcut sağlık alanımızda ve başka nerede gerekli ise orada yardıma hazır olduğumuzu ilettik. Bu değerlendirme için görevlendirilen Antakya Sağlık Müdürlüğü alanımızın hizmete devam etmesinde fayda gördü, devir çalışmalarına başlandı ve 14 Şubat günü akşamı devir tamamlanıp 2. Grubumuz İstanbula geri döndü. Birinci ve ikinci gruptan gönüllü olarak orada kalan 5 üyemizin dönüşünü de bugün sağladık. Tamamen bağışlarla sağlanan konteynerleri, çadırları, tıbbi malzemesi, eczanesi, jeneratörleri, tuvaletleri olan bu üniteyi Antakya Sağlık Müdürlüğü aracılığı ile bölge hizmetine devretmekten dolayı mutluluk duyuyoruz.  

Bölgedeki üyelerimizin ihtiyaçlarını bildirmeleri halinde elimizden gelen her yardımı yapmaya çalışacağız. Örneğin bugün bir şehrimizdeki asistanlarımızın konaklama sorunu gündeme geldi ve hızla çözebilmekten hepimiz adına mutlu olduk. Ayrıca bölgemizdeki kalp ve damar cerrahisi kliniklerinin varsa malzeme eksikliklerinin giderilmesi için de sürekli çalışıyoruz. Bu süreçte AFAD’a bağış, tıbbi malzeme gönderme gibi destekler ötesinde deprem bölgesinde en aktif, donanımlı hizmet sağlayan tıp derneklerinden biri olmamız bizleri gururlandırmaktadır. Buna karşın bireysel olarak beni üzen daha önceden acil durum ekibi kurmamış olmaktı. Biz büyük ekip ve malzeme ile olsa da (dolu bir Boeing 737), ancak Çarşamba günü Antakya'ya ulaşabildik. Bu konunun başka afetlere hazırlıklı olmak için hızla gündemimize alınması gerektiğini düşünüyorum.

8-15 Şubat arası TKDCD Sağlık Alanında 50’nin üzerinde kalp damar cerrahı, hemşiresi, teknisyeni deprem bölgesinde büyük özveri ile çalıştı. Tümüne şükranlarımızı sunuyoruz. Sürecin başarıyla yürütülmesindeki inanılmaz katkıları için Dr. Macit Bitargil’e, gönüllü olarak ekibe katılan ve sorumluluk alan Dr. Deniz Göksedef, Dr. Hakan Vural’a, Girişimci Eczacılar Derneği’ne, alanda ekibimize destek olan Beşiktaş Grubu’na, Dernek Genel Sekreterimiz Dr. Murat Sargın’a, Pegasus Havayolları’na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne özel teşekkürlerimizi ayrıca vurgulamak isterim. 

Saygılarımla,

 

Prof. Dr. A. Kürşat Bozkurt